История на паркинга. Как се заражда идеята за първият паркинг?

icon 27-02-2018

първият паркинг

Историята на първият паркинг е доста интригуваща. Тя води началото си от 1935г. Първият паркинг се е казвал Park-O-Meter No. 1 и е бил построен на First Street на авеню Робинсън в град Оклахома. Създаването на място за паркиране там било идея на Карл Маги. Той се преместил от Ню Мексико в Оклахома през 1927г. и има също богато минало.  Като репортер към тогавашния вестник „Albuquerque” Карл е имал ключова роля в така наречения на времето Teapot Dome скандал за подкупи в петролната индустрия през 20в., чието име получава от нефтеният залеж Teapot Dome в щата Уаьоминг. Скандалът дискредитира управлението на тогавашния президент Уорън Хардинг. В този скандал е бил замесен и Алберт Фол, който е бил секретар на вътрешните работи. Той е бил обвинен в отдаване на държавни земи на петролни компании, срещу което в замяна е получавал лични подаръци и заеми. Той също така е написал серия от статии, чрез които разкрива криминални дейности в съдебната система на Ню Мексико. Бил е съден и обвинен в убийство, след като е бил стрелял по един от съдиите по делото в престрелка в хотел в Лас Вегас.

 

В момента, в който Маги се премества в град Оклахома да започне работа по вестник „Новини Оклахома”, неговият нов град споделя същия проблем, характерен за много от градските зони в Америка. Имало недостиг на места за паркиране, поради непрекъснато нарастващият брой автомобили, които всеки ден се струпвали в бизнес района в търговската част на града. Когато към него се обърнали с молбата да открие решение на този проблем, на Карл Маги му хрумва идеята за Park-o-Meter. Първият работещ паркинг модел вижда бял свят през май 1935. Неговата поява предизвиква дебат относно ползите и недстатъците на подобен тип метър паркинг със заплащане в монети. Най-големите противници на паркинга с монети считали идеята за този проект неамериканска. Те били против идеята за подобен паркинг, тъй като по този начин шофьорите били принудени да плащат определена такса за колите си. Така те биват лишавани от парите си без законова процедура.

Първи паркинг автомат

 

Въпреки че се поражда такава опозиция, първите паркинги със заплащане били посторени от компанията с името  Dual Parking Meter Company през юли 1935. Таксата за един час паркиране била 1 никел като паркингите били разположени на около 6м. разстояние един от друг до уличния тротуар. Отделните места за колите били маркирани с боя на асфалта. Не след дълго „изобретението” на Маги набира популярност в града и става предпочитано място за паркиране за търговците. На тях им харесала идеята за метър паркинги, тъй като с тяхна помощ се осъществявал бърз и ефективен контрол на пристигащите и заминаващите коли на потенциалните клиенти. Шофьорите в Оклахома възприемат този вид паркинги  като неизменна и практична необходимост в правилното регулиране на паркирането.

В началото на 40-те години на миналия век паркингите със заплащане вече наброяват 140, 000 на цялата територия на САЩ. Днес Park-o-Meter No. 1 е изложен на показ в щатската галерия на Историческото Общество на Оклахома.

Първи съвременен паркинг

 

Така чрез осъществяването на идеята на Карл Меги се въвежда ред в хаоса на паркирането в град Оклахома. Но с тази идея навсякъде по света възниква и изискването за всеки паркинг да осигурява максимална практичност на шофьорите. А това е и главната цел на един паркинг – да предоставя удобство и сигурност на своите клиенти. Това е и една от целите на паркинг Park&Fly, разположен до Летище София. Намира се изключително близо до Терминали 1 и 2 (на разстояние 1-1,4 км. от терминал 1 и на разстояние 2- 2,2 км. от Терминал 2).

Паркингът предоставя удобната възможност на всички свои клиенти преди своя полет да оставят колата си на безопасно място без да се тревожат по време на цялото си пътуване за нея, и то на супер достъпни цени. Паркингът предлага на клиентите си повече от 200 закрити индивидуални паркоместа, като всяка отделна клетка е оборудвана с метален навес, който предпазва  автомобила от дъжд, сняг, градушка и слънчеви лъчи и разполага и с тоалетна за клиенти. Има добро осветление на цялата територия на паркинга.

Паркингът предлага супер удобни и спестяващи времето услуги като автомивка, зареждане с гориво, съхранение на автомобилни ключове, проверка на автомобилните гуми и регулиране на тяхното налягане при необходимост. Това определено ще ви спести доста тревоги, свързани с това да се чудите къде да проверите гумите си и да  заредите автомобила си като тръгнете на път или дали ще ви стигне горивото.

Също така и зареждане на акумулатор, в случай, че акумулаторът на колата на клиента е паднал. По този начин вие можете да сте спокойни, че след като се завърнете от пътуването си ще откриете колата си в напълно изправно състояние и безупречно чист вид.

Освен това, всички клиенти могат да се възползват от допълнителни услуги като 24-часов безплатен бърз транспорт за всички клиенти от и до летището с миниван собственост на паркинга.  Предлага се и допълнителната практична услуга паркиране на автомобил, като служител на паркинга  посреща клиента на летището преди полета му и закарва автомобила му до паркинга. А при пристигането на клиента, служителят кара автомобила му от паркинга до летището и го посреща на входа.Ако желаете тази допълнителна услуга, трябва да я заявите минимум един ден предварително.

Любезният и професионален персонал на паркинга е на денонощно разположение на своите клиенти и е готов да отговори на всички техни запитвания и специални изисквания относно паркирането. Всеки клиент получава при своята резервация картичка с номер, на който трябва да се обади когато пристигне. След като го направи служител на паркинга ще дойде в рамките на 7-8 мин. да го посрещне на летището и да го превози до паркинга. Служителите на паркинга ще ви помогнат също и при пренасянето на вашия багаж.

С помощта на Park & Fly вече не е нужно да пропилявате ценното си време в търсене на място за паркиране преди полета си.Всичко е толкова лесно и удобно: резервирате паркинг място, паркирате своя автомобил и единственото, което Ви остава е да се насладите на своя полет.

 

 

 
DMCA.com Protection Status